Kúpele Turčianske Teplice

Zlaté kúpele Turčianske Teplice ležia v srdci malebnej prírody Turca. Známe sú ako prvé kúpele na Slovensku, ktoré liečili ochorenia močového ústrojenstva. Okrem urologických a gynekologických problémov pomáha turčianska liečivá voda uľaviť aj od bolestí pohybového aparátu, zmierniť neurologické problémy či ochorenia tráviaceho traktu. 
  • parkovanie obrovsky problem, na hotel s **** uplne sklamanie poplatok za hru v detskom kutiku -...
  • V mojom prípade niet čo kritizovať. Boli ste super.
  • Všetko na vysokej úrovni.
  • Plzenská reštauracia SUPER
  • Nám stačili možnosti vo Veľkej Fatre. Dá sa tam aj nakupiť ( suveníry, plávky, oblečenie, zdobené...

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie – aké choroby sa liečia v Turčianskych Tepliciach

V Turčianskych Tepliciach sa liečia pacienti s rôznymi indikáciami. Absolvovať liečebný pobyt v Turčianskych Tepliciach môžete s ochorením pohybového aparátu, močového ústrojenstva, rôznymi nervovými chorobami, ochoreniami tráviaceho ústrojenstva, ženskými chorobami a vybranými onkologickými diagnózami a ochoreniami z povolania. 

Okrem dospelých sa v kúpeľoch Turčianske Teplice zameriavajú aj na liečbu detí a to v indikačných skupinách: choroby pohybového aparátu, nervové choroby, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest, ženské choroby a vybrané onkologické diagnózy. 

Turčianske kúpele majú platné zmluvy o poskytovaní kúpeľnej liečebnej starostlivosti (indikačná skupina A aj B) so všetkými slovenskými zdravotnými poisťovňami.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Turčianskych Tepliciach sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov kúpeľov Turčianske Teplice v indikačnej skupine A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v Turčianskych Tepliciach si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B v Turčianskych Tepliciach závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia.

Liečba cez poisťovňu v Turčianskych Tepliciach

Absolvovať kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou môžu v Turčianskych Tepliciach klienti všetkých zdravotných poisťovní. Ubytovanie pre klientov zdravotných poisťovní je zabezpečené v liečebných domoch Veľká Fatra, Aqua a Malá Fatra. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok

Stravovanie je zabezpečené v liečebnom dome Veľká Fatra na 1. poschodí a liečebnom dome Malá Fatra. Klienti ubytovaní v liečebnom dome Aqua dochádzajú na stravu do liečebného domu Veľká Fatra. Podávanie liečebných procedúr prebieha v liečebnom dome Veľká Fatra. Liečebné domy Aqua a Malá Fatra sú od liečebného domu Veľká Fatra vzdialené približne 200 m. Procedúry sú podávané od pondelka do soboty, nedeľa je voľná. V liečebnom dome Veľká Fatra sa nachádza aj bazén Olympic (bazén pod holým nebom, uprostred hotela). 

V Turčianskych Tepliciach pracujú lekári z rôznych odborov. Lekárske ambulancie sa nachádzajú na 1. poschodí liečebného domu Veľká Fatra.

Procedúry

  • Vodoliečba - rašelinový kúpeľ, bahenný kúpeľ, bylinný kúpeľ, Smaragdový kúpeľ, minerálny vaňový kúpeľ, Zafírový kúpeľ, škótske streky, vírivý kúpeľ končatín, 

  • Termoterapia - rašelinový obklad, parafínový obklad, parafangový obklad

  • Masáž - klasická, mäkké techniky, reflexná masáž chodidiel, prístrojová lymfodrenáž končatín, športová masáž dolných končatín

  • Fyzioterapia - liečebný telocvik skupinový/individuálny, pilates, joga, skupinové cvičenie v bazéne

  • Elektroliečba - diadynamik, interferenčné prúdy, diatermia, magnetoterapia, ultrazvuk, bioptron, solux, laser

  • Plynové injekcie

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, prípadne v apartmáne, kúpele Turčianske Teplice si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

Pre pacientov ubytovaných v liečebnom dome Aqua je možné si objednať za doplatok stravovanie formou bufetových stolov.

Ak si prajete rezervovať konkrétnu izbu, kúpele si účtujú doplatok.

Pri zmene izby na požiadanie klienta počas pobytu si kúpele účtujú jednorazový poplatok.

Benefity

Ak si prajete služby pod jednou strechou, odporúčame vám hotel Veľká Fatra, ktorý je navyše aj celý bezbariérový.

Všetci kúpeľní hostia majú voľný vstup do vonkajšieho bazéna Olympic, ktorý sa nachádza v hoteli Veľká Fatra.

Hostia ubytovaní v niektorom z kúpeľných liečebných domov majú cenovo zvýhodnený vstup do aquaparku, ktorý sa nachádza neďaleko hotela Veľká Fatra.

V areáli kúpeľov si môžu kúpeľní hostia a návštevníci nabrať voľne prístupnú liečivú vodu z pitných prameňov. 

Tipy a upozornenia

  • Ubytovacie zariadenia v Turčianskych Tepliciach sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia.

  • Liečebný dom Malá Fatra disponuje len izbami bunkového typu, t.j. v bunke sa nachádzajú dve dvojlôžkové alebo jednolôžkové izby, ktoré majú spoločné sociálne zariadenie.

Prírodné liečivé zdroje Turčianskych Teplíc 

Turčianska minerálna voda je hydrogen-uhličitano-horečnato-vápenatá a má dokázateľne liečivé účinky na ochorenia pohybového aparátu, urologické, nervové a gynekologické ochorenia. Celková mineralizácia turčianskej liečivej vody je až 1524 mg/l. Ide o  jednu z najviac mineralizovaných vôd a to nielen na Slovensku. 

Kúpele v Turčianskych Tepliciach využívajú 7 prameňov liečivej vody: Hlavný minerálny prameň, Červený kúpeľ, Modrý kúpeľ (Royal Bath), Ľudový kúpeľ, pitný prameň Kollár, pitný prameň Živena, Biely kúpeľ.  

História liečby

Prvá písomná zmienka o turčianskych prameňoch pochádza z roku 1281. Vtedajší kráľ Ladislav IV. ich darovacou listinou poručil grófovi Petrovi. Prví majitelia kúpeľov v Turčianskych Tepliciach boli Hájski páni. Rodina Hájskovcov však vymrela na konci 15. storočia. Na základe podpory kráľa Mateja Korvína získal tretinu Hájskeho panstva dvoran Michal Majtényi. Zvyšok patril mestu Kremnica. Od roku 1533 sa Turčianske Teplice stali majetkom mesta Kremnica.

Prvé budovy na ubytovanie hostí boli v Turčianskych Tepliciach vybudované v 19. storočí. V roku 1926 bol postavený terajší liečebný dom Malá Fatra (bývalý Grand hotel). Počas 1. svetovej vojny slúžili kúpele ako nemocnica. V roku 1940 prebehla na nátlak verejnosti ich čiastočná rekonštrukcia.

Mesto Kremnica vlastnilo turčianske kúpele do roku 1949. Po tomto roku vznikli Československé štátne kúpele a žriedla a začala sa rozsiahla rekonštrukcia a prestavba kúpeľov. Výstavba liečebného domu Veľká Fatra začala v roku 1975.

Kúpele v Turčianskych Tepliciach, ako ich poznáme dnes, sú výsledkom postupnej rekonštrukcie, ktorá prebehla v rokoch 2005, 2006, 2009 a 2011. 

Ako tráviť voľný čas v Turčianskych Tepliciach

Kúpele v Turčianskych Tepliciach a ich okolie ponúkajú pestré možnosti trávenia voľného času. Čas medzi procedúrami si môžete spríjemniť posedením v niektorej z kaviarní s pestrou ponukou kvalitných káv a zákuskov. 

Okrem tohto kúpele pre svojich návštevníkov pravidelne pripravujú pestrý program voľnočasových aktivít. Tešiť sa môžete na informatívne prechádzky kúpeľným parkom, pohybové aktivity (joga, zumba, kurzy orientálnych a country tancov), tvorivé dielne, prednášky na zaujímavé témy, tanečné zábavy, kultúrne a fakultatívne výlety či športové „živé“ prenosy. Informácie o aktuálnych podujatiach vám radi poskytnú v Kultúrno informačnom centre na prízemí liečebného domu Veľká Fatra oproti recepcii.

Na milovníkov športov čaká fitness centrum v liečebnom dome Veľká Fatra, stolný tenis v liečebnom dome Malá Fatra, biliard v liečebnom dome Veľká Fatra, požičovňa elektrokolobežiek, bicyklov či umelý tenisový kurt. Priamo v areáli kúpeľov, či v ich bezprostrednej blízkosti, sa nachádza aj množstvo pamiatok, prírodných krás, turistických chodníkov a cyklotrás.

Zlaté kúpele 

Kúpele Turčianske Teplice ponúkajú procedúry, vďaka ktorým si môžete vychutnať priam zázračné účinky zlata na vlastnej koži, a to prostredníctvom Turčianskej Zlatej kúry. Vyslúžili si preto aj prezývku Zlaté kúpele.

  • parkovanie obrovsky problem, na hotel s **** uplne sklamanie poplatok za hru v detskom kutiku - neskutocne
  • V mojom prípade niet čo kritizovať. Boli ste super.
  • Všetko na vysokej úrovni.
  • Plzenská reštauracia SUPER
  • Nám stačili možnosti vo Veľkej Fatre. Dá sa tam aj nakupiť ( suveníry, plávky, oblečenie, zdobené medovníky a pod. Aj reštaurácia je k dispozícii. Večer aj tanečné zábavy a pod. Všetko OK.

Porovnanie hotelov