Kúpele Dudince

Kúpele Dudince sa radia medzi najmladšie kúpele na Slovensku. Nájdete ich v údolí rieky Štiavnica, na rozhraní Krupinskej planiny a Podunajskej pahorkatiny. Od mesta Zvolen sú vzdialené len 56 km. Dudinská minerálna voda "prdľavka" patrí medzi najvzácnejšie vody na svete. Zloženie minerálnej vody a správna kombinácia procedúr priaznivo pôsobia pri liečbe pohybových, neurologických ochoreniach a chorôb srdcovo-cievneho systému. Neďaleko liečebných domov nájdete i letné termálne kúpalisko Dudinka.
  • Osobitne oceňujem pestrosť a kvalitu cyklotrás v širokom okolí Dudiniec. Kombinácia: doobeda...
  • Bola som maximálne spokojná, pobyt odporúčam aj ďalším klientom
  • Príjemný odpočinok krásne okolie všetko ok
  • Keďže sme boli na pobyte v apríli -mimo hlavnej sezóny - boli sme si vedomí, že aktivity nebudú v...
  • v okolí je kúpeľný park ktorý je ideálny na behanie

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Kúpele Dudince, a.s.

Kúpele Dudince, a.s. sú zdravotníckym zariadením poskytujúcim ústavnú zdravotnú starostlivosť v zmysle vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 84/2016 osobám starším ako 18 rokov a tiež liečebné a relaxačné pobyty pre samoplatcov. Kúpeľná liečba je dostupná v liečebných domoch Rubín, Smaragd a Minerál. Základ liečby tvoria minerálne kúpele, dopĺňa ich ďalších takmer 70 účinných... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie – aké choroby sa liečia v Dudinciach

Kúpele Dudince majú platné zmluvy o poskytovaní kúpeľnej liečebnej starostlivosti so všetkými slovenskými zdravotnými poisťovňami. Poskytujú kúpeľnú liečbu poistencom starším ako 18 rokov. Zameriavajú sa na ochorenia patriace do nasledujúcich 4 indikačných skupín:

  • ochorenia pohybového aparátu,

  • kardiovaskulárne ochorenia,

  • neurologické ochorenia,

  • choroby z povolania.   

Absolvovať kúpeľnú liečbu v Kúpeľoch Dudince tak môžete napríklad po operácii chrbtice, výmene bedrového kĺbu čo pri rôznych neurologických diagnózach ako napríklad skleróza multiplex a kardiovaskulárnych problémoch.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Kúpeľoch Dudince sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou, miestnu daň a administratívny poplatok. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov v Kúpeľoch Dudince skupina A. 

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v Dudinciach si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Výška doplatku v skupine B v Dudinciach závisí od vybraného ubytovacieho zariadenia. Ceny určuje aktuálny cenník Kúpeľov Dudince skupina B. 

Liečba cez poisťovňu v Dudinciach

Absolvovať kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou môžu v Dudinciach klienti všetkých zdravotných poisťovní. Ubytovanie pre klientov zdravotných poisťovní je zabezpečené v liečebných domoch Rubín, Smaragd a v kúpeľnom hoteli Minerál. Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok.

Stravovanie je zabezpečené samostatne v každom z uvedených ubytovacích zariadení. Raňajky sú podávané formou bufetových stolov, obedy a večere servírované výberom z 5 jedál.

Podávanie liečebných procedúr prebieha v liečebnom dome Rubín a kúpeľnom hoteli Minerál. Procedúry sú podávané od pondelka do soboty, nedeľa je voľná. Liečebný dom Rubín a Smaragd sú spojené presklenou prepojovacou chodbou. Hotel Minerál sa nachádza od liečebného domu Rubín približne 350 m. V liečebnom dome Rubín sa nachádza aj vnútorný relaxačný bazén s wellnessom a pred hotelom je vonkajší bazén určený pre kúpeľných hostí zo všetkých ubytovacích zariadení.

V Kúpeľoch Dudince pracujú lekári z rôznych medicínskych odborov. Lekárske ambulancie a pohotovosť  sa nachádzajú v liečebnom dome Rubín.      

Procedúry

  • Minerálne kúpele

  • Liečebná telesná výchova – cvičenie s fitloptou, hydrokineziterapia, individuálny liečebný telocvik, reflexná segmentová masáž, skupinový liečebný telocvik

  • Vodoliečba – Kneippov šliapací kúpeľ, perličkový kúpeľ, podvodná masáž, škótske streky, vírivý kúpeľ

  • Elektroliečba – Biostimul lampa, hydrogalvan, magnetoterapia, phyaction, tecar SIN terapia, ultrazvuk

  • Masáže – klasická čiastočná, klasická celotelová, reflexná rúk/ chodidiel

  • Lymfodrenáž – manuálna

  • Zábal – bahenný, rašelinový, parafínový, parafango

  • Bankovanie

  • Biovak – suchý uhličitý kúpeľ

  • Lokálna kryoterapia

  • Plynová injekcia

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v jednolôžkovej izbe, alebo byť ubytovaní samostatne v dvojlôžkovej izbe, prípadne v apartmáne, Kúpele Dudince si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka. 

Benefity

Kúpele Dudince poskytujú všetky služby pod jednou strechou v liečebnom dome Rubín a v liečebnom dome Smaragd.

Pre svojich kúpeľných hostí ponúkajú kúpele voľný vstup do vonkajšieho bazéna, ktorý je v prevádzke počas letnej sezóny. Časovo obmedzený vstup platí aj pre vnútorný relaxačný bazén.

Kúpeľní hostia ubytovaní v hoteli Minerál majú parkovanie pred hotelom zdarma.

V bezprostrednej blízkosti kúpeľov sa nachádzajú voľne prístupné tzv. pitné vázy, z ktorých si môžu hostia a návštevníci nabrať na pitie liečivú dudinskú vodu.

Tipy a upozornenia

  • Kúpeľný hotel Minerál je od liečebného domu Rubín vzdialený cca 350 m. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho ubytovacieho zariadenia, nakoľko na niektoré procedúry sa dochádza do Rubínu.

  • V letnej sezóne je v prevádzke aj letné kúpalisko Dudinka s liečivou minerálnou vodou.                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Prírodné liečivé zdroje Dudinec 

Dudinská minerálna voda, nazývaná aj prdľavka, patrí medzi najvzácnejšie vody na svete. Ide o vysoko mineralizovanú vodu s ojedinelou kombináciou oxidu uhličitého a sulfánu. Môžeme ju charakterizovať ako hydrogenuhličitanovo-chloridová, sodno-vápenatá, uhličitá, sírna a mierne hypotonická. Kúpele Dudince využívajú jeden prameň liečivej vody s názvom Kúpeľný. 

Unikátne zloženie dudinskej liečivej vody ju predurčuje na liečbu širokej škály rôznych ochorení. Je to vďaka tomu, že oxid uhličitý a sulfán sa pri prenikaní do tela vzájomne podporujú. Výnimočné vlastnosti dudinskej vody dosahujú výborné výsledky aj pri liečbe tzv. polymorbídnych pacientov - pacienti, ktorí súčasne trpia problémami s kardiovaskulárnym, pohybovým aj nervovým systémom. 

História liečby

Podľa legendy objavili dudinské minerálne vody Rimania v 2.storočí n.l. Dudinské liečivé pramene boli prvýkrát oficiálne spomenuté profesorom Henrichom Johanom von Crantzom v roku 1777. Za liečivé boli dudinské minerálne vody oficiálne uznané v roku 1894. Na liečebné účely sa začali využívať od druhej polovice 19. storočia. Najvýznamnejšou postavou dejinách kúpeľov Dudince bol gróf Hugo Oberndorf, ktorý dal na začiatku 20. storočia postaviť prvý nekrytý bazén.

Počas vojen prežili kúpele dočasný úpadok, boli zničené, ale napriek všetkému boli obnovené. o znárodnení v roku 1948 začala ožívať výstavba. Najvýznamnejší rozvoj kúpeľov nastal po roku 1960, kedy začala výstavba dnešných kúpeľných hotelov. 

V súčasnosti patria liečebné domy Rubín, Smaragd a Minerál neštátnej spoločnosti Kúpele Dudince, a.s. a štátnej spoločnosti SLOVTHERMAE Kúpele Diamant Dudince, š.p.

Ako tráviť voľný čas v Dudinciach

Kúpele Dudince a ich okolie ponúkajú bohaté možnosti trávenia voľného času. Či už túžite po aktívnom oddychu alebo maximálnom relaxe z ponuky voľnočasových aktivít v Dudinciach si hravo vyberiete to pravé. Tešiť sa môžete na bohatý program kultúrnych podujatí či výletov v bližšom aj širšom okolí. Samozrejmosťou sú aj kúpeľné tanečné zábavy. Využiť môžete aj služby knižnice v liečebnom dome Smaragd, Fitpark Smaragd, wellness štúdio v Mineráli, šport centrum Rubín či hotelové bazény. 

Priamo v areáli kúpeľov, či v ich bezprostrednej blízkosti, sa nachádza aj množstvo pamiatok, prírodných krás, turistických chodníkov a cyklotrás.

Slovenské Vichy 

Dudinská liečivá voda je vďaka svojim vlastnostiam prirovnávaná k liečivej vode vo francúzskom Vichy. Kúpele Dudince sa vďaka tomu zvyknú nazývať aj slovenské Vichy. Zažiť kúsok Francúzska na vlastnej koži tak môžete vďaka liečebnému pobytu v Kúpeľoch Dudince aj vy.

  • Osobitne oceňujem pestrosť a kvalitu cyklotrás v širokom okolí Dudiniec. Kombinácia: doobeda procedúry, poobede bicykel a večer plávanie mi vyhovuje. Bolo by však fajn, ak by bol v lete vonkajší...
  • Bola som maximálne spokojná, pobyt odporúčam aj ďalším klientom
  • Príjemný odpočinok krásne okolie všetko ok
  • Keďže sme boli na pobyte v apríli -mimo hlavnej sezóny - boli sme si vedomí, že aktivity nebudú v každom liečebnom dome. Trochu ma sklamalo, že sme sa nedostali na klavírny koncert ( menšia...
  • v okolí je kúpeľný park ktorý je ideálny na behanie

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Minerál***
Rubín
Smaragd