Kúpele Piešťany

Svetoznáme kúpele Piešťany sú známe vďaka svojim úspechom v liečbe reumy a ďalších problémov pohybového aparátu. Veď nie nadarmo sa ich symbolom okrem páva stal Barlolamač.
  • Hľadala som tiché miesto vyhovovalo
  • Nevšimla som ze sa pri recepcii predávali suveníry.Bohužiaľ som moc nebola pozrieť po okolí lebo...
  • Je v okolí veľa reštaurácií a cukrárni,kde si môžeme dať kávičku so skvelým čerstvým...
  • Veľmi sa nám v Piešťanoch v parku páčilo strávili sme dva veľmi pekné dni. Ďakujeme
  • Zlepšiť kvalitu a čistotu vody v bazénoch a zlepšiť hygienu na izbách.

Poskytovatelia kúpeľnej starostlivosti

Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany patria k popredným európskym kúpeľom v liečbe reumatizmu, rehabilitácii pohybového aparátu a nervového systému. Využívajú pritom prírodné zdroje – unikátne liečivé sírne bahno a termálnu minerálnu vodu. Prostredníctvom špecializovaných liečebných postupov sa znižujú zápaly v kĺboch a obnovuje sa ich pohyblivosť. Posilňuje sa imunitný systém, regenerujú sa... viac »

Liečebný pobyt skupina A

Liečebný pobyt skupina B

Liečba cez poisťovňu - pobyty typu A a typu B

Indikácie - aké choroby sa liečia v Piešťanoch

V piešťanských kúpeľoch sa špecializujú prevažne na rôzne problémy pohybového aparátu. Úspešnou liečbou pohybového ústrojenstva sú Piešťany preslávené už viac ako 200 rokov. Miestne liečivé bahno a voda pomáhajú pri liečbe reumatických a degeneratívnych ochorení, vertebrogénnych syndrómoch, Reumatoidnej artritíde, Bechterevovej chorobe, artrózach a artritídach či v rámci rehabilitácie po úrazoch a operáciách pohybového aparátu.

Kúpele sa zameriavajú aj na liečbu rôznych nervových ochorení - skleróza multiplex, obrny, parézy, polyneuropatie, degeneratívne ochorenia nervovosvalového pôvodu, či stavy po operáciách centrálneho a periférneho nervstva. 

Absolvovať liečebný pobyt v kúpeľoch Piešťany je možné v závislosti od indikácie v skupine A aj B.

Liečebný pobyt skupina A

Liečebné pobyty v skupine A v Piešťanoch sú v základnom štandarde plne hradené poisťovňou. Pacient hradí len poplatok za služby spojené s kúpeľnou starostlivosťou a miestnu daň. V prípade záujmu o vyšší štandard pobytu v skupine A pacient hradí doplatky podľa aktuálneho platného cenníka doplatkov kúpeľov Piešťany v indikačnej skupine A.

Liečebný pobyt skupina B

Pri liečebných pobytoch v skupine B v Piešťanoch si pacient hradí ubytovanie a stravu podľa vlastného výberu. Doplatky v Piešťanoch v skupine B závisia od vybraného ubytovacieho zariadenia.

Liečba cez poisťovňu v Piešťanoch

Absolvovať kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou môžu v Piešťanoch klienti všetkých slovenských zdravotných poisťovní a aj vybraných českých zdravotných poisťovní. Ubytovanie pre klientov zdravotných poisťovní je zabezpečené v ubytovacích zariadeniach v centre mesta, aj priamo na Kúpeľnom ostrove. 

V centre mesta využívajú klienti zdravotných poisťovní ubytovanie v kúpeľnom hoteli Jalta, v  depandance Smaragd a Šumava a vile Trajan. Stravovanie je zabezpečené v hoteli Jalta. Procedúry sa podávajú v hoteli Jalta a liečebnom dome Napoleon na Kúpeľnom ostrove. 

Priamo na Kúpeľnom ostrove je pre klientov zdravotných poisťovní pripravené ubytovanie v hoteloch Pro Patria, Splendid, Esplanade a Thermia Palace. Stravovanie je zabezpečené v každom z uvedených hotelov. Raňajky sú podávané formou švédskych stolov, obedy a večere sú v závislosti od konkrétneho ubytovacieho zariadenia servírované prípadne podávané formou švédskych stolov. Hotel Pro Patria disponuje vlastným balneocentrom. Hotely Splendid a Esplanade sú prepojené s Balneo centrom, hotel Thermia Palace s liečebným domom Irma. 

Ubytovanie v ubytovacích zariadeniach vyššieho štandardu v indikačnej skupine A alebo ubytovanie v jednolôžkovej izbe je považované za nadštandardnú službu a je ho možné využiť len za doplatok (výška doplatku sa líši v závislosti od zdravotnej poisťovne klienta).

V kúpeľoch Piešťany pracuje množstvo slovenských aj zahraničných odborníkov z oblasti fyziatrie a balneológie. Lekárske ambulancie sa nachádzajú v Balneo centre a vo vybraných hoteloch. 

Procedúry 

  • Balneoterapia - bahenný zábal, bahenný bazén, termálne kúpele

  • Fyzioterapia - individuálna fyzioterapia, terapeutické cvičenie individuálne/skupinové, vodná rehabilitácia, mechanoterapia

  • Masáže - klasická - celotelová/čiastočná, reflexná

  • Fyzikálna terapia - elektroterapia, fototerapia, ultrazvuk, magnetoterapia

  • Zábal - parafínový, parafango

  • Vaňové kúpele - individuálny prísadový, bublinkový, vírivý, so striedavou teplotou

  • Škótske streky

  • Plynové injekcie

  • Umelá soľná jaskyňa 

Doplatky

Ak máte záujem o ubytovanie v samostatnej izbe, prípadne v apartmáne, kúpele Piešťany si účtujú doplatok podľa aktuálneho cenníka.

Benefity

Každý kúpeľný hosť, ktorý je ubytovaný v kúpeľnom hoteli, kde sa nachádza bazén, má do neho voľný vstup počas celého pobytu. Medzi tieto patrí hotel Grand a Splendid, ktoré majú spoločný vnútorný a vonkajší bazén. Ďalšími sú hotel Esplanade a Palace, ktoré majú spoločný vodný a saunový svet a samostatný hotel Thermia Palace, ktorý disponuje vnútorným a vonkajším bazénom. Súčasťou pobytu je aj voľný vstup do fitness. 

Tipy a upozornenia

  • Ubytovacie zariadenia v Piešťanoch sú rozptýlené od seba v rôznych vzdialenostiach. Ak máte problém s mobilitou, zvážte výber konkrétneho zariadenia.

  • Ak máte záujem o všetky služby pod jednou strechou, prípadne prechod “suchou nochou”, odporúčame Vám ubytovanie na Kúpeľnom ostrove v hoteloch Grand, Splendid, Esplanade, Palace a Thermia Palace.

  • Najďalej od kúpeľných domov (cca 600 m), kde sa poskytujú liečebné procedúry, sa nachádza kúpeľný hotel Jalta a jeho Dependance Smaragd a Šumava. Ich výhodou je však poloha v centre mesta na pešej zóne. 

Prírodné liečivé zdroje Piešťan 

Hlavným bohatstvom piešťanských kúpeľov je termálna minerálna voda a unikátne liečivé bahno. Oba prírodné liečivé zdroje Piešťan sú obzvlášť účinné na zlepšenie pohyblivosti a zmiernenie fyzickej bolesti a napätia.

Termálna voda

Prírodná liečivá voda v Piešťanoch je jedinečná vďaka vysokému obsahu síry (6 – 10 mg/l), sírovodíka (4,7 mg/l) a vysokej teplote, ktorú dosahuje na povrchu 67 – 69 °C. Celkovo na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch vyviera až 10 prameňov. Na liečebné účely sa využíva 5 prameňov Trajan, Cmunt, Hynie, Trkoš a Crato. Ostatné pramene slúžia ako pozorovacie zdroje. 

Piešťanská minerálna voda je známa schopnosťou potláčať zápaly pohybovej sústavy, podporovať tvorbu kolagénu a elastínu v chrupavkách, šľachách a spojivových tkanivách. Zároveň rozťahuje cievy, vďaka čomu znižuje krvný tlak a zlepšuje lymfatický obeh. V pokožke podporuje tvorbu kyseliny hyalurónovej a má antiseptické účinky na ekzém a psoriázu.

Liečivé bahno  

Piešťanské bahno obsahuje neobvyklé množstvo síry a sírovodíka. Za svoje vlastnosti vďačí predovšetkým piešťanskej liečivej vode. Získava sa z brehov Váhu, pričom pred použitím v kúpeľoch sa najskôr musí nechať vyzrieť. Je tmavomodrej farby. 

Liečivé bahno z Piešťan má silné protizápalové účinky, uvoľňuje svalové napätie a zmierňuje opuchy v oblasti kĺbov. Pomáha k výžive chrupiek, spojivových tkanív, medzistavcových platničiek, kostí, svalov a šliach. 

História liečby

Prvá písomná zmienka o kúpeľoch Piešťany pochádza z roku 1549, no predpokladá sa, že liečivé účinky miestnych prírodných zdrojov boli známe už skôr. Prvé kúpeľné domy sa v Piešťanoch začali objavovať koncom 18. storočia. 

Oficiálna prevádzka kúpeľov Piešťany bola zahájená v roku 1830. Najväčší rozmach kúpele zažili počas pôsobenia rodiny Winterovcom. Títo najznámejší nájomcovia piešťanských kúpeľov vo výraznej miere prispeli nielen k rozvoju samotných kúpeľov, ale aj mesta Piešťany. 

V období 1. svetovej vojny sa z piešťanských kúpeľov stala nemocnica pre zranených vojakov rakúsko-uhorskej armády. Po 2. svetovej vojne boli kúpele zoštátnené. 

Dnešné kúpele Piešťany sú známe ako moderné kúpeľné zariadenie s bohatými skúsenosťami a veľkými úspechmi v liečbe reumatizmu a ďalších ochorení pohybového aparátu. 

Ako tráviť voľný čas v Piešťanoch

Kúpele Piešťany pripravujú pre svojich návštevníkov pravidelný program. Tešiť sa môžete na odborné prednášky, komentované prehliadky kúpeľov, klavírne koncerty, tanečné zábavy a ďalší pestrý program. Program podujatí v kúpeľoch Piešťany na aktuálny týždeň je vždy dostupný na recepcii hotela. 

Priamo na Kúpeľnom ostrove sa nachádza aj golfové ihrisko. Okolie kúpeľov ponúka bohaté možnosti kultúrneho aj športového vyžitia. 

Jediný kúpeľný ostrov v Európe

Kúpele Piešťany sú jedinečné svojím umiestnením - centrum kúpeľov sa nachádza na tzv. Kúpeľnom ostrove uprostred Váhu. Ide o jediný ostrov svojho druhu v Európe. Ostrov je s centrom mesta spojený Kolonádovým (slúži pre peších) a Krajinným (pre automobilovú dopravu) mostom. Prostredie ostrova má parkovú úpravu s leknovými jazierkami, pávmi a komplexom 6 hlavných ubytovacích zariadení kúpeľov.

  • Hľadala som tiché miesto vyhovovalo
  • Nevšimla som ze sa pri recepcii predávali suveníry.Bohužiaľ som moc nebola pozrieť po okolí lebo nám pršalo ale z manželom sme si povedali ze sa do vášho hotela vrátime.
  • Je v okolí veľa reštaurácií a cukrárni,kde si môžeme dať kávičku so skvelým čerstvým zákuskom.Krásne prostredie,prechádzka pri Váhu aj možnosť si ísť zatancovať či do divadla
  • Veľmi sa nám v Piešťanoch v parku páčilo strávili sme dva veľmi pekné dni. Ďakujeme
  • Zlepšiť kvalitu a čistotu vody v bazénoch a zlepšiť hygienu na izbách.

Porovnanie hotelov

  Krytý bazén Vonkajší bazén Liečivá voda v objekte Pes na izbe Parkovanie Bezbariérové izby
Thermia Palace Ensana Health Spa Hotel*****
Jalta Ensana Health Spa Hotel**
Vila Trajan Ensana Health Spa Hotel**